Urmareste-ne pe Facebook:

L – V: 09.00 – 17.00

Sharing is caring!

Aveam în cap aceste rânduri de câteva zile, în urma numărului crescând de tot felul de solicitări, însă povestea unei anumite bunicuțe mă obligă să le scriu mai repede.

Să vorbim o clipită despre asistență socială, inițiative civice și umanitare. N-o să intru în detalii pentru că subiectul este complex, însă haideți să înțelegem câteva aspecte. Unii oameni au probleme (dintre care unele groaznice, care le pun viața lor sau pe a celorlalți în pericol) ori de lungă durată, din cauza cărora trăiesc la limită, atâta cât o fac. Și aici intrăm în explicația sumară și succintă a cum funcționează asistența socială – evaluăm cine are nevoie cu adevărat, care sunt cauzele pentru care au ajuns în acea situație, cum facem să îi scoatem de acolo și să îi ajutăm să nu mai ajungă.

Și acum despre povestea bunicuței, o situație cutremurătoare. Mai ales pentru cine a văzut imaginile cu cei din Italia care urlau de foame pe străzi și a văzut asemănarea, emoțiile pe care le-a iscat sunt cu atât mai mari.

Și acum aș vrea să-mi acordați un moment de maximă concentrare, lăsați-mă să vă dau un zoom-in treptat.

  • 50.000 de vârstnici în Brașov
  • 16.000 de vârstnici singuri
  • 8000 de vârstnici care trăiesc în sărăcie
  • 1500 de bătrâni care sunt singuri, dependenți sau fără venituri.

(datele sunt rotunjite, evident, ca să putem urmări firul logic)

La care se adaugă: copii din medii defavorizate, copii care fac foamea, mame singure, femei bătute, dependenți de alcool sau substanțe, oameni fără adăpost, persoane cu dizabilități, persoane fără venituri și toate celelalte categorii care au nevoie să fie ajutate într-un fel sau altul, într-o măsură sau alta. Și care n-au neapărat legătură cu criza prin care trecem, ele doar ies la suprafață acum și vin pe un fond emoțional în care societatea este dispusă să se implice, așa că prind.

Păi și cum gestionăm toată această nedreptate și cum îi ajutăm pe toți oamenii aceia?

Pe rând. Cu calm. Metodic. Încercând să le dăm undița, nu peștele. Să îi scoatem din starea în care se află, nu să îi ținem în ea, alimentându-se dependența. Dar nu neapărat acum. Și nu vom reuși asta cu toți.

Au venit în ultima vreme foarte multe solicitări de genul acesta înspre mine – vedeți că e o familie săraca pe strada..x, uitați aici nr de telefon, ocupați-vă. Ceea ce aș vrea să se înțeleagă din capul locului este că modul în care trebuie să îți faci treaba în asistență socială în perioade de criză este altul decât în mod obișnuit, răspunde altor tipuri de probleme. Distribuie diferit resursele. De aceea vă rog să recitiți această propoziție de două ori: pe oamenii care au avut probleme sau au trăit în sărăcie înainte de Corona virus acum doar îi vedeți, dar ei existau și înainte, aveau același probleme. Nu putem să aruncăm cu niște bani înspre ei acum, ca să ni se liniștească conștiința și să stăm liniștiți că am făcut ceva. Sau i-am trimis Flaviei linkul cu povestea și „Te rog să faci ceva pentru ea”, am închis fereastra și gata, ne-am achitat de datoria civică și caritabilă.

Nu mă înțelegeți greșit, n-am nimic cu pomana pe care alege fiecare să o facă. Ba dimpotrivă, celor care nu știu cum pot să ajute în aceste vremuri grele le-aș recomanda ca, pe lângă modalitățile evidente: donat, înscris ca voluntar, angrenat resurse, să găsească acele 1,2…5, persoane despre care știu că ar putea avea nevoie de ajutorul lor. Că e caz social și îi duci o pâine, că e bunica unei prietene care nu stă aici și îi faci tu cumpărăturile, că stai cu vecina de la 2 in telefon și îi faci cont online pentru plata facturilor, plătești cu cardul tău, apoi cobori să iei bănuții pe care ți i-a lăsat pe preș…Fiecare dintre noi putem face binele mai aproape decât ne imaginăm. Pentru cei care nu știm cum sau avem de dat mai mult, există binele organizat – așa cum este Vă ajutăm din Brașov. Și mai gândiți-vă că s-ar putea ca acesta să fie doar începutul. Dozați-vă implicarea și efortul, luați doar cât să puteți duce

Ar fi minunat să putem salva toată lumea. Și să o facem acum, cât ține nebunia asta, dacă tot nu știm cum ne va lăsa, măcar să rezolvăm totul dintr-o dată, să facem o curățenie generală. Ce frumos ar fi, nu? O lume nouă, COVID free, scăpată de suferință și sărăcie. Însă criza aceasta ne va scoate în cale probleme la care nici nu ne gândeam, va trebui să gestionăm situații pentru care nu ne-am pregătit.

De aceea, vă rog să nu uitați un lucru – pomana o face fiecare, individual, discret, din compasiune, pentru cine știe că are nevoie. Iar în perioada asta chiar vă îndemn să dați o mână de ajutor (spălată și dezinfectată) acolo unde știți că e nevoie, mai de la distanță. Nouă, celor care ne-am organizat și care ne pregătim pentru o perioadă nu foarte scurtă, permiteți-ne să ne uităm mereu la cifrele pe care vi le-am spus mai sus. Și să vedem cum facem să îi ajutăm pe oamenii aceia (cu nevoi, situații și probleme diferite) să treacă cu bine de momentul acesta. Și cum mobilizăm toată comunitatea, energia faină care vine dinspre voi și resursele pe care le avem, să trecem de asta cu bine, împreună!

Până atunci, ne găsiți la dispecerat 0724 084 169.

Hai, #săfimbine!

Sharing is caring!